Wektory, jednokładność
Staszek: Znalazłem rozwiązanie tego zadania na forum, ale mam parę wątpliwości :
Oblicz współrzędne środka S i skalę jednokładności ,
w której obrazem odcinka PR jest odcinek P1R1,
i wiadomo , że : P=(−2,1) , R1=(3,1) , wektor SP1=[3,9] , wektor SR=[2,1] .
Janek191:
P = ( − 2; 1)
→
SP1 = [ 3; 9]
więc
P2 = ( − 2 + 3; 1 + 9) = ( 1; 10)
[Tutaj przesunęliśmy punkt P o wektor SP1 ? W ten sposób otrzymaliśmy punkt, który leży na tej
samej prostej co S i P, tak ? Zawsze to tak działa, że jak się przesuwa punkt o wektor i jest
jakaś jednokładność, to one są na te samej prostej ? Mógłby to ktoś jakoś wytłumaczyć,
skomentować

? ]
Prosta P P2
y =a x + b
1 = − 2a + b
10 = a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
9 = 3a
a = 3
b = 10 − a = 10 − 3 = 7
y = 3 x + 7
[Tutaj wszystko rozumiem, dla pewności powiem, znajdujemy sobie równanie prostej zawierającej P
i P1.)
===========
R1 = ( 3; 1)
→
SR = [ 2; 1 ]
więc
R2 = ( 3 + 2; 1 + 1) = ( 5; 2 )
Prosta R1R2
y =a x + b
1 = 3a + b
2 = 5a + b
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
1 = 2a
a = 0,5
b = 1 − 3a = 1 − 3*0,5 = 1 − 1,5 = − 0,5
y = 0,5 x − 0,5
===============
Te dwie proste przecinają się w punkcie S
3 x + 7 = 0,5 x − 0,5 / * 2
6 x + 14 = x − 1
5 x = − 15 / : 5
x = − 3
[ Wszystko jasne ]
−−−−−−−−
y = 3*(−3) + 7 = − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S = ( − 3; − 2 )
==============
Mamy
→
SP = [ − 2 − (−3) ; 1 − (−2) ] = [ 1 ; 3 ]
więc
I SP I = √ 12 + 32 = √10
oraz
→
SP1 = [ 3; 9]
więc
I SP I = √32 + 92 = √9 + 81 = √90 = 3 √10
skala jednokładności
I SP1 I 3 √10
k =
=
= 3
I SP I √10
Odp. S = ( − 3; − 2) , k = 3
=========================
23 mar 22:38
Janek191:
Tam powinno być :
I SP1 I = √ 32 + 92 = √ 9 + 81 = √90 = 3 √10
23 mar 22:47