Funkcja f jest określona
jsjsj: funkcja f jest określona w następujący sposób f(1/3)=1/3 a każdej liczbie x≠1/3 funkcja
przyporządkowuje mniejszą z liczb 1/3 i x. Wskaż zdanie prawdziwe.
A. Funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie
B. Miejscem zerowym funkcji jest 1/3
C. f(√3/3)=f(√5/5)
D. Funkcja przyjmuje wartość 3.
22 kwi 13:49
J:
C)
22 kwi 13:55
jsjsj: a jakieś uzasadnienie?
22 kwi 14:00
J:
| | 1 | | 1 | |
dla x > |
| funkcja jest funkcją stałą: y = |
| , |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
a zatem dla każdego x > |
| mamy: f(x) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 kwi 14:05
jsjsj: dziękuję
22 kwi 14:09