Czy robię błąd?
Hana333: x+1x−3+x+23−x−x+33−x
Mam takie wyrażenie algebraiczne i mam pytanko czy robię błąd, jeśli jako mianownik wybieram
3−x? Bo mi wychodzi x−23−x, a w odpowiedzi jest x+2x−3 . Mam ten sam problem w innym
przykładzie.
22 kwi 13:48
Janek191:
Napisz jeszcze raz z użyciem litery U, bo słabo widać
22 kwi 13:51
Hana333: | x+1 | | x+2 | | x+3 | |
| + |
| − |
| |
| x−3 | | 3−x | | 3−x | |
| | x+2 | |
Odpowiedź z książki: |
| |
| | x−3 | |
22 kwi 13:53
Janek191:
| | x + 1 | | x + 2 | | x + 3 | |
= |
| − |
| + |
| = |
| | x − 3 | | x − 3 | | x − 3 | |
22 kwi 13:54
Janek191:
| | x + 1 − x − 2 + x + 3 | | x + 2 | |
= |
| = |
| |
| | x − 3 | | x − 3 | |
22 kwi 13:55
Hana333: Wiem, ale czy źle jest jeśli wezmę jako mianownik 3−x?
22 kwi 13:55
Janek191:
Mianowniki muszą być równe
22 kwi 13:56
Janek191:
| | − x − 1 | | x + 2 | | x + 3 | | − x − 1 + x + 2 − x − 3 | |
= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 3 − x | | 3 − x | | 3 − x | | 3 − x | |
=
| | − x − 2 | | x + 2 | |
= |
| = |
| |
| | 3 − x | | x − 3 | |
22 kwi 13:59
Hana333: No tak. To wiem

Ale chodzi mi o to czy zadanie jest źle zrobione jak ja sprowadzam do
mianownika 3−x, a w książce sprowadzają do x−3? Nie wiem jak inaczej wytłumaczyć mój problem
22 kwi 13:59
Janek191:
Źle zrobione, bo Ci wyszedł inny wynik
22 kwi 14:00
Janek191:
Jak zmieniasz 3 − x na x − 3 to mnożysz przez ( −1) , więc i licznik ułamka
musisz pomnożyć przez ( − 1)

Podobnie przy zamianie x − 3 na 3 − x.
22 kwi 14:02
Hana333: To chyba mam błąd gdzieś. Napisze jak ja rozwiązuje.
22 kwi 14:02
Hana333: Dobra, złapałam już mój błąd xd ! Dzięki bardzo za pomoc !
22 kwi 14:05