POMOCY! kilka zadań maturalnych ;)
Bartek: 1.) Funkcja f(x)=|
√x2−2|−2 ma:
a. dwa miejsca zerowe
b. trzy miejsca zerowe
c. cztery miejsca zerowe
d. pięć miejsc zerowych
| | ⎧ | y=(1/pi)x | |
| 2.) Dany jest układ równań | ⎨ | | . Układ ten
|
| | ⎩ | y=log(pi)x | |
a. nie ma rozwiązań
b. ma jedno rozwiązanie
c. ma dwa rozwiązania
d. ma nieskończenie wiele rozwiązań
3.)Wykaż że równanie x
2−100mx−100=0 ma dwa rozwiązania dla każdej liczny rzeczywistej m.
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE
22 kwi 13:30
J:
Zad1) odp: a)
f(x) = 0 ⇔ I....I − 2 = 0 ⇔ I......I = 2 ⇔ √x2 − 2 = 2 lub √x2 − 2 = − 2 ⇔
√x2 = 4 lub √x2 = 0 ⇔ x = 2 lub x = − 2
22 kwi 13:35
radek: 3) Δ=10000m2+400>0 zawsze
1)przypadki i definicja modułu
22 kwi 13:40
Bartek: a to √√x2 = 0 pomijamy tak?
22 kwi 13:51
J:
sorry ... nie pomijamy, zatem trzy rozwiązania
22 kwi 14:00
Bartek: okej, Dziękuje
22 kwi 14:14