1
Ja: Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych wiekszych od 537?
a) o dowolnych cyfrach
b) o roznych cyfrach?
mialem tylko taki pomysl i chyba jest zly
a) 538;539 dalej to 1*6*6(cyfrą setek jest 5, cyfra dziesiatek i jednosci nalezy do
{4,5,6,7,8,9}
i dalej od 600−> 4*10*10(cyfra setek jest ≥6 cyfa dziesiatek i jednosi jest dowolna.
2+36+400=438
jak to rozwiazac?
22 kwi 13:29
Ja: chociaz jak tak patrze 1*6*7 bo cyfra jednosi moze jeszcze byc 0.
22 kwi 13:31
Ja: dobra podpunkt a roziwazalem z z wlasnasci ciagu arytmetycznego
999=538+(n−1)*1
n=462
22 kwi 13:38
Ja: nikt nie umie rozwiazac podpunktu b?
22 kwi 13:56
Jacek: b)
538+539
+
5xy, gdzie x∊{4,6,7,8,9}, y∊{0,1,2,3,4,6,7,8,9}, x≠y
+
xyz , gdzie x∊{6,7,8,9}, y∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}, z∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}, x≠y⋀x≠z∧y≠z
2+5*8+4*9*8
22 kwi 14:15
Ja: dzieki
22 kwi 14:17