Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których okrąg o równaniu (x − m )^
meg: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których okrąg o równaniu
(x − m )2 + (y − m )2 = m2 jest styczny do prostej y = −x + 3 .
22 kwi 13:23
J:
jeśli styczny, to ma jeden punkt wspólny .. podstaw do równania za y
22 kwi 13:25
meg: do rownania okregu za y mam podstawic , rownanie prostej (y=−x+3 )? tak?
22 kwi 13:32
radek: S=(m,m) r=m m>0 okrąg leży w pierwszej ćwiartce, rozwiąż układ, będą dwie odpowiedzi, na końcu
sprawdź czy są większe od 0.
22 kwi 13:33