tak robie i mi nie
wychodzi
..pomocy!
3. w stożek o promieniu podstawy 5 i wysokości 12 wpisano walec.dobierz tak wymiary walca, aby
jego obj była najwieksza
| 1 | 1 | |||
1) wskazówka: logax = | , logbx = | , | ||
| logxa | logxb |
| 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
logabx= | = | = | = | |||||||||||||||
| logxab | logxa+logxb |
|
wydawało sie trudne zadanie, a wystarczyło tylko przekształcic
dzięki!
| 12 | 12 − h | |||
masz zależność: | = | i V = πx2*h ( wyznacz h jako funkcję x i licz | ||
| 5 | x |
wyszło