Iloczyn pierwiastków równania
Damian: Mam problem z pewnym zadaniem, niby rozumiem o co w nim chodzi, ale jednak nie mogę go
rozwiązać.
Zadanie: Iloczyn wszystkich pierwiastków równania 3x4−2x2+x−1=2x2−1 jest równy:
A.0, B.3, C.6, D.12.
Jak się za to zabrać?
22 kwi 12:20
J:
policzyc pierwiastki i obliczyc ich iloczyn
22 kwi 12:23
Damian: Starałem się to uprościć, ale wychodziło mi 3x4−4x2+x. Jednak myślę, że coś źle robię
22 kwi 12:34
J:
wychodzi: x(x3 − 4x + 1) = 0 .... stąd x = 0 i iloczyn musi byc równy 0
22 kwi 12:37
J:
dokładniej: x(3x3 − 4x + 1) = 0
22 kwi 12:38
Jacek: Dzięki, byłem blisko i nie wpadłem na tak banalne rozwiązanie
22 kwi 12:39