Trygonometria
Aro: Witam, mam malutki problemik

Ponieważ przy zadaniach ze stereometrii (jakoś sobie radze) ale mam inny problem, typu,że np
muszę skorzystać z funkcji sinus kąta 15 stopni...
I zapomniałem,jak to się robi

Nie chcę wartości z tablic, chce wyliczyć

Pamiętam coś, że np ;
sin15=sin(60−45) czyli wychodzi, że wynik sin15 jest taki sam jak sin 45

czy ujemny

Mam dylemat, a bez tego nie wylicze zadania

Prosiłbym o przykłady dla :
sin15
sin75
cos15
Dzięki wielkie z góry

Chodzi mi o zrozumienie tego, a nie tylko o wynik
2 gru 20:28
ula: to są wzory trygonometryczne sumy i różnicy kątów
sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ
2 gru 20:34
ula: na różnicę jest z minusem
2 gru 20:35
student: ewentualnie może chodzić o wzory redukcyjne
sin(90−α)=cosα
sin(90+α)=cosα
sin(180−α)=sinα
sin(180+α)=−sinα
...
itd.
dla 45
sin(45+α)=cos(45−α) cos(45+α)=sin(45−α)
analogiczne dla tg i ctg.
2 gru 20:53
Eta:
Zobacz tu kliknij
1546 i
1544
i wszystko będzie jasne
2 gru 20:59
student: deeper you go the brighter it gets
2 gru 21:11
Arek: ok dzięki wam wszystkim

mam pytanie odnośnie studenta.
Jak np w tych 4 przykładach, (wzorów,które podałe(a)ś

W tych dwóch pierwszych mamy w wyniku
cosα. Czy jest to związane ze podstawową jednostkę obrałeś sobie 90 stopni

A w 3 i 4 przykładzie dlaczego jest odwrotnie ? ( czytaj jak np w nawiasie minus α to wynik
dodatni i odwrotnie dla plusa w nawiasie, wynik ujemny

nie rozumiem
2 gru 21:38
Arek: Dzięki wam za linki, przydały się

Już kumam
2 gru 21:44