oblicz całke POMOCY !!!!!!!!!!!!!
ruda: oblicz całke ograniczona x(−2;3)
∫(7−x)−(x−1)2 dx=
22 kwi 10:44
J:
na pewno ograniczoną ?
22 kwi 10:47
Janek191:
Może chodzi o całkę oznaczoną ?
22 kwi 10:47
ruda: oznaczona mała pomylka
22 kwi 10:57
Janek191:
∫ ( 7 − x) − ( x − 1)
2 dx = ∫ ( 7 − x − x
2 + 2 x − 1 ) dx = ∫ ( − x
2 + x + 6) dx =
| | 1 | | 1 | |
= − |
| x3 + |
| x2 + 6 x |
| | 3 | | 2 | |
więc
3 3
| | 1 | |
∫ ( 7 − x) − ( x − 1)2 dx = [ − |
| x3 + 0,5 x2 + 6 x ] = |
| | 3 | |
− 2 − 2
| | 1 | | 8 | | 8 | |
= − |
| *27 + 0,5*9 + 18 − [ |
| + 2 −12 ] = −9 + 4,5 + 18 − |
| + 10 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
= 23,5 − 2 |
| = 23 |
| − 2 |
| = 20 |
| |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
22 kwi 11:03
ruda: dzieki wielkie

22 kwi 11:04