prosze sprawdzic
olaola: Przedstaw dwumian w postaci iloczynowej i kanonicznej f(x)=2x2−3x+1
Delta 1, x1=0,5 x2=1
P=3/4, q=−1/8
F(x)=2(x−3/4)2−1/8 kanoniczna
F(x)=2(x−0,5)(x+1) iloczynowa
22 kwi 10:36
Janek191:
Δ = 9 − 4*2*1 = 1
| | 3 −1 | | 3 + 1 | |
x1 = |
| = 0,5 x2 = |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
więc
f(x) = 2*( x − 0,5)*( x − 1)
==================
wiec
| | 3 | | 1 | |
f(x) = 2*( x − |
| )2 − |
| |
| | 4 | | 8 | |
=======================
22 kwi 10:46
olaola: Czyli mam dobrze, oprócz tego minusa. Dzięki
22 kwi 10:50