+
Marek: A={1,2,3} to |A|=3?
22 kwi 09:36
J:
to zależy od treści zadania ... równie dobrze IAI = 1
22 kwi 09:38
Marek: Nie ma treści zadania. Myślałem że jeśli A={1,2,3} to ma 3 elementy a nie np 1.
22 kwi 09:41
J:
rozumiem,że to z prawdopodobieństwa ... i IAI oznacz moc A
jeśli zatem zbiór trzyelementowy {1,2,3} jest jedynym zdarzeniem sprzyjającym A, to : IAI = 1
22 kwi 09:48
Marek: Nie. Mam zbiór A który posiada 3 elementy. Chciałem się dowiedzieć na prostym przykładzie. Mam
ciąg an, który ma 10 wyrazów czy |an|=10?
22 kwi 09:49
J:
taki zapis oznacza,że wrtość bezezględna każdego wyrazu ciągu an jest równa 10 ,
czyli każdy wyraz ciągu ma wartość 10 lub − 10
22 kwi 09:52
22 kwi 09:58
J:
dobra ... IanI = 10 oznacza też moc zbioru , czyli ilość jego elementów
w pierwszym przykładzie miałeś dobrze ...IAI = 3
22 kwi 09:58