Oblicz nierownosc
olaola: 5(x+1)2<12x+4 mam oto taką nierówność i mam kłopot. Czy wynik to x>13?
22 kwi 08:56
5-latek: Nierownosc się rozwiazuje
najpierw to co w nawiasie
5(x2+2x+1)<12x+4
5x2+10x+5<12x+4
5x2+10x−12x+5−4<0
redukuj i licz dalej
22 kwi 08:59
J:
ta nierówność nie ma rozwiązań
22 kwi 08:59
5-latek: Witaj
J 
Ja nie liczyłem ale niech on/a dojdzie sama do tego
22 kwi 09:02
J:
Cześć
22 kwi 09:08
5-latek: Sprawdzisz moje zadanka ?
22 kwi 09:27
olaola: Zamuliłam się. Wyszło mi 5x2−2x−1< 0 a delta 24
22 kwi 09:39
5-latek: ma być 5x2−2x+1 <0
22 kwi 09:44
J:
Δ = − 16 < 0 ... brak rozwiązań
22 kwi 09:46
5-latek: wtedy Δ= 4−20=−16
22 kwi 09:48
olaola: Ok. Dziękuję bardzo. Co ja bym bez was zrobiła
22 kwi 09:57
kix: repetowałabyś
22 kwi 10:22