rozwiazania f. kwadratowej
Robert: Hej. Prosilbym o pomoc z tym zadaniem: Ile rozwiązan ma rownanie kwadratowe ax2 + bx + c=0
jezeli a≠ 0 i a−b + 2c = 0.
22 kwi 08:51
5-latek: Radosna tworczosc autorow zadań po wwyeliminowaniu pochodnych z programu
22 kwi 09:00
nieuczciwy:
a−b+2c= 0
b = 2c+a
ax2 + (2c+a)x + c = 0
Δ = (2c+a)2 − 4ac = 4c2 + 4ac + a2 − 4ac = 4c2 + a2 > 0 bo suma kwadratów dowolnej liczby
jest większa od zera
Skoro Δ>0 to równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych
22 kwi 09:05
Robert: Dzieki !
22 kwi 09:07
J:
a ja zawsze myslałem ,ze gdy Δ > 0 , to równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki
22 kwi 09:10
5-latek: Dalej tak twierdze .
I tak z tego nikt nie korzysta w zadaniach
Bardziej do wykorzystania jest to w postaci kanonicznej b= −2ap i c= ap
2+q stad mamy
22 kwi 09:25