Pytanie o ctg
Sarschien : Rozwiązuje zadanie i przeżyłam szok. W odpowiedziach jest, że ctgα=−43. To w ogóle nie
jest możliwe, prawda?
Całe zadanie brzmi: poprosić ma początek w punkcie (0,0), przechodzi przez punkt A i jest
końcowym ramieniem kąta α, którego początkowe ramię zawiera się w dodatniej półki Od.
Oblicz ctgα i się, jeżeli A=(−4,3).
Ja, żeby to zrobić musze wziąć tak jakby wartość bezwzględna z boków trójkąta?
22 kwi 00:36
Janek191:

Mamy O = ( 0, 0)
A = ( − 4 , 3)
więc
====================
Naucz się pisać po polsku, bo trudno zrozumieć ten bełkot

Rozwiązałem zadanie:
Półprosta ma początek w punkcie O = ( 0, 0), przechodzi przez punkt A i jest
końcowym ramieniem kąta α, którego początkowe ramię zawiera się w dodatniej półosi .
Oblicz ctg α , jeżeli A = ( − 4 , 3).
22 kwi 07:32
PW: Janek191, jak na osobę na co dzień posługującą się językiem Goethego, to i tak nieźle to
napisał(a).
22 kwi 09:08