Liczba co s415∘ + sin415 ∘ jest równa
meg: Liczba co s415∘ + sin415 ∘ jest równa
21 kwi 22:06
PW: 415 = 360 + 55, więc "ładnego" wyniku nie będzie, zadana suma jest równa
x = cos55° + sin55°,
przy czym oba składniki są dodatnie.
x2 = cos255° + sin255° + 2sin55°cos55°
x2 = 1 + sin110°
x2 = 1 + cos20°
x = √1 + cos20°
21 kwi 22:28
PW: Ale teraz patrzę i może nie udało Ci się dobrze napisać treści zadania, pewnie miało być
cos415° + sin415° ?
21 kwi 22:31
meg: tak, tak miało byc ,jak to popraiwles
22 kwi 11:38
PW: No to łatwiutkie:
| | 1 | |
cos4x + sin4x = (cos2x + sin2x)2 − 2sin2xcos2x = 1 − |
| (2sinxcosx)2, |
| | 2 | |
a więc
| | 1 | |
cos415° + sin415° = 1 − |
| (2sin15°cos15°)2 = 1 − (sin30°)2 = |
| | 2 | |
Można było również obliczyć "siłowo" biorąc z tablic dokładne wartości sin15° i cos15° (są
podane w tabeli wartości funkcji trygonometrycznych wybranych kątów), ale to mało finezyjne −
choć mogłoby byc pouczajace, raz w życiu można sprawdzić.
22 kwi 13:06