Rozwiąż równanie 3 ⋅|51− x|− 2⋅|x − 81| = 0
meg: Rozwiąż równanie 3 ⋅|51− x|− 2⋅|x − 81| = 0
21 kwi 22:06
pigor: .., np. tak :
3|51−x|−2|x−81|=0 ⇔ 3|51−x|=2|x−81| ⇔
⇔ 3(51−x)|= −2(x−81) v 3(51−x)=2(x−81) ⇔ 153−3x= −2x+162 v 153−3x=2x−162 ⇔
⇔ −x= 9 v 5x= −215 ⇔
x= −9 v
x= −43 ⇔
x∊{−9,−43} . ...
21 kwi 22:48
Jolanta: 51−x=0 x=51 x−81=0 x=81
trzy przedziały
1) x∊(−∞ ,51)
2) x∊ <51.81)
3) x∊ <81, ∞ )
1)jezeli wezme liczbe z tego przedziału np 50 to 51−50 >0 nie ma zmiany znaków zostaje 51−x
50−81 <0 zmiana znaków mam −x+81
3*(51−x)−2(−x+81)=0
153−3x+2x−162=0
−9=x
x=−9 należy do przedziału
2) biore np x=60
51−60 <0 zmiana znaków mam −51+x
60−81 <0 zmiana znaków −x+81
3(−51+x)−2(−x+81)=0
rozwiazujesz i sprawdzasz czy wynik nalezy do przedziąłu jeżeli nie to go odrzucasz
podobnie rozwiazujesz trzeci przedział
na końcu sumujesz rozwiązania z przedziałów
21 kwi 22:56