nie wiem jak to ugryżć
Jolanta: Udowodnij,że po wymnozeniu kolejnych 30 liczb naturalnych 1*2*3*.....*30 otrzymamy liczbę
zakonczoną siedmioma zerami
21 kwi 21:55
ICSP: Wystarczy uzasadnić że w iloczynie 30! znajduje się przynajmniej 7 piątek
21 kwi 21:57
Kacper:
Same piątki to tak średnio generują 0
21 kwi 21:58
ICSP: ale z 2 wygenerują 0 a jak wiemy dwójek będzie więcej.
21 kwi 21:59
PW: Po prostu wypisz:
10, 20, 30
2·5 = 10, itd.
I trochę po polsku o iloczynie.
21 kwi 22:14
Jolanta: Dziękuję Wam

właśnie zastanawiałam sie i w koncu rozpisałam wszystko
21 kwi 22:20
Mila:
30!=1*2*3*4*5...*29*30
iloczyn 2*5=10 daje nam liczbę z zerem na końcu.
Interesuje nas ile takich iloczynów możemy mieć w iloczynie: 30!
Co druga liczba jest podzielna przez dwa.
Obliczymy ile " piątek" będzie w rozkładzie 30! na czynniki pierwsze, bo ich jest mniej niż
dwójek.
Liczymy tak:
| | 30 | |
[ |
| ]=6 znak [..] oznacza całkowitą część liczby |
| | 5 | |
To nie wszystkie piątki, liczba 25=5*5 ma dwie piątki w rozkładzie na czynniki pierwsze, jedną
piątkę juz policzyliśmy.
6+1=7
Będzie 7 iloczynów (5*2)=10
Liczba 30! ma na końcu 7 zer.
21 kwi 23:01
Jolanta: Dziekuję Milu
21 kwi 23:05
Mila:
21 kwi 23:31