wielomiany
lalala: Wykaż, że wielomian W(x)= (x−1)(x−3)(x−7)(x−9) + 40 dla każdego x przyjmuje wartości dodatnie.
21 kwi 21:53
ICSP: Wymnóż pierwszy z czwartym oraz drugi z trzecim.
21 kwi 21:55
lalala: (x−1)(x−9)=x2 −18x +9
(x−3)(x−7)=x2−10x+21
I?
21 kwi 22:02
PW: Ja spróbowałbym dla zabawy inaczej:
Po lewej stronie mamy iloczyn dwóch wielomianów:
f(x) = (x−1)(x−3) i g(x) = (x−7)(x−9)
oba mają minimum równe −1. Sprawdziłbym, jakie wartości przyjmuje g(x) na przedziale (1, 3), a
jakie f(x) na przedziale (7, 9). Iloczyn nie powinien być mniejszy niż (−40),
Uczciwie mówię, że nie zrealizowałem tego pomysłu.
21 kwi 22:05
ICSP: Ktoś tu nie umie mnożyć wielomianów
21 kwi 22:05
ICSP: (x2 − 10x + 21)(x2 − 10x + 9) + 40 = (x2 − 10x)2 + 30(x2 − 10x) + 229 =
= (x2 − 10x)2 + 30(x2 − 10x) + 225 + 4 = (x2 − 10x + 15)2 + 4
21 kwi 22:07