nierówność
pulikowski: Proszę o sprawdzenie
cos2x + 2sin2x + 4cosx + 3 ≥ 0
cosx=t
t2+2(1−t2 ) + 4t + 3 ≥ 0
−t2 + 4t + 5 ≥ 0
Δ=36, √Δ=6
t1 = 5
t2 = −1
Wyrażenie jest większe od zera dla t ∊ <−1; 5>, jednakże cosx przyjmuje wartości od −1 do 1,
więc muszę zawęzić mój przedział do <−1;1>
Finalnie x∊R
21 kwi 21:20
Ajtek:
Generalnie żadnego błędu nie widzę. Ja bym dał założenie jeszcze na starcie:
cosx=t i t∊<−1;1> w tym właśnie miejscu!
21 kwi 21:29
Mila:

f(t)=−t
2+4t+5 i t∊<−1,1>
t
w=2∉<−1,1>⇔ f(t) jest w tym przedziale rosnąca
f(−1)=−1−4+5=0 wartość najmniejsza f(t) dla t∊<−1,1>
f(1)=−1+4+5=8 wartość najwieksza f(t) dla t∊<−1,1>
Zw=<0,8>⇔cos
2x + 2sin
2x + 4cosx + 3 ≥ 0 dla x∊R
21 kwi 22:01