pomozcie!! jestem noga z matmy
kasiuniak: liczby x, 2x+1 , x+8 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o wyrazach całkowitych oblicz x
2 gru 20:14
:-)TO TYLKO JA: z własności ciągu: podwojona liczba środkowa =sumie liczb skrajnych,więc:
2(2x+1)=x+x+8
dalej chyba zrobisz?
2 gru 20:23
Eta:
kasiuniak
już Ci podałam rozwiązanie , więc na darmo nie
"zaśmiecaj " forum ( bo i tak
wolno "chodzi"

troszkę samodzielności , bo inaczej się nie nauczysz
przepisując gotowce ( to taka
dobra rada >>
2 gru 20:23
Eta:
Uwaga do:
TO TYLKO JA
Jezeli juz podajesz wskazówki , to proszę o poprawne
bo to co podałas to warunek dla ciągu
arytmetycznego 

!
w geometrycznym jest:
b
2= a*c
czyli ( 2x +1)
2 = x( x +8)
2 gru 20:27
kasiuniak: zrobilam dziekuje
2 gru 20:29
:-)TO TYLKO JA: upss...sorki za wprowadzenie w błąd
2 gru 20:30
ula: ale to jest ciąg geometryczny a nie artmetyczny
| | 2x+1 | | x+6 | |
będzie więc |
| = |
|
|
| | x | | 2x+1 | |
3x
2−4x+1=0
Δ=4
2 gru 20:30
ula: strasznie wolno dzisiaj chodzi
2 gru 20:32
Godzio: pomyliłaś się , tam jest +8 a nie +6
2 gru 20:35