Na podstawie rysunku okresl liczbe rozwiązan rownania f(x)=g(x)
Damian: | | |x+2| | |
Naszkicuj wykresy funkcji f(x)=9*3x−4+5 i g(x)= |
| . Na podstawie rysunku określ |
| | |x−2| | |
liczbę rowiązań równania f(x)=g(x)
a
n*a
m=a
n+m
f(x)= 3
2+x−4+5
f(x)=3
x−2+5
Nie mam pomyslu jak narysowac te funkcje...
21 kwi 20:34
Martiminiano: Pierwsza to funkcja wykładnicza, a drugą sobie rozpisz na przedziały i jest to funkcja
homograficzna. Zrób rysunek i odczytuj.
21 kwi 20:43
Damian: Nie bardzo wiem jak narysowac ta funkcje wykladnicza

Przyklady sa tylko dla a
x. A chyba
a
x−2 ma jakies znaczenie?
21 kwi 21:06
Martiminiano: Rysujesz wykres funkcji wykładniczej 3
x. I teraz przesuwasz ją o dwie jednostki w prawo
i pięć jednostek w górę. Ale jak nie wiesz jak rysować funkcję wykładniczą, to gdzie dopiero
homograficzną. Weź lepiej jakiś podręcznik i zobacz jak to się robi.
21 kwi 21:17