Prawdopodobiensto calkowite
M: Z urny zawierajacej 6 kul bialych i 4 czarne losujemy jedna kule i nie ogladajac jej wkladamy
do drugiej urny , w ktorej poczatkowo bylo 7 kul czarnych i 4 biale. Nastepnie z drugiej urny
losujemy jednoczenie dwie kule. Oblicz prawdopodobienstwo,ze beda one roznego koloru
21 kwi 20:14
M: dzieki, juz mi wyszlo
21 kwi 20:22
Janek191:
H
1 − zd. losowe :" z I urny wylosowano białą kulę "
H
2 − zd. losowe : " z I urny wylosowano czarną kule "
Prawdopodobieństwa warunkowe:
| | 7*5 | | 35 | |
P ( A / H1} = |
| = |
| |
| | | | 66 | |
| | 8*4 | | 32 | |
P( A / H2) = |
| = |
| |
| | 66 | | 66 | |
więc
| | 35 | | 6 | | 32 | | 4 | |
P( A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 66 | | 10 | | 66 | | 10 | |
21 kwi 20:27