równanie logarytmiczne/ technikum
kszekosz: rozwiąż równanie:
1/2 log(x2 − 16) −1 = log3 − 1/2 log (x2 + 16)
męczę się z nim już trochę czasu i nie wiem co dalej, doszedłem do
log√x2 − 16 + log √x2 + 16 − log10 − log3 = 0
21 kwi 19:53
Janek191:
x
2 − 16 > 0 ⇒ x ∊ ( −
∞ , − 4) ∪ ( 4 , +
∞ )
0,5 log ( x
2 − 16) − 1 = log 3 − 0,5 log ( x
2 + 16)
log
√x2 − 16 − log 10 = log 3 − log
√x2 + 16
| | √x2 − 16 | | 3 | |
log |
| = log |
| |
| | 10 | | √x2 + 16 | |
√ x2 − 16*
√x2 + 16 = 30
√ x4 − 162 = 30
x
4 − 256 = 900
x
4 = 1 156
x = −
√34 lub x =
√34
==================
21 kwi 20:16