matematykaszkolna.pl
Matura 2015 dla technikum Marek216: Śledzi ktoś matury rozszerzone z matematyki ? Słyszałem że co 2 lata przeplata się matura trudniejsza z prostszą chodzi mi o starą podstawę programową dla technikum. Pytania jaka bd w tym roku w maju i czego można się spodziewać tak mniej więcej.
21 kwi 19:35
PW: Słyszałem, że stare odmiany jabłoni owocowały lepiej co drugi rok, ale i to wiadomość niepewna.
21 kwi 19:46
kyrtap: spodziewam się prostszej matury w tym roku ale nie wiadomo jak to będzie emotka
21 kwi 19:47
52: Marek216 Nikt nie wie co będzie na maturze, porób sobie zadania z poprzednich matur, jeśli będziesz miał z każdej >75% to i z tą sobie poradzisz emotka
21 kwi 19:47
Marek216: Nauczyciel mi to mówił więc warto się nad tym zastanowić.
21 kwi 19:48
kyrtap: na pewno będą zadania proste ale i takie z którymi trzeba będzie "podumać "
21 kwi 19:49
Marek216: kyrtap ty też podchodzisz w tym roku ?
21 kwi 19:50
kyrtap: w tamtym roku pisałem
21 kwi 19:51
Marek216: I łatwa/trudna była w porównaniu z poprzednimi ?
21 kwi 19:52
Braun: Trudniejsza czytaj nietypowa w porównaniu z 2012/2013
21 kwi 19:54
kyrtap: trudno oceniać z perspektywy mojej była średnia, trochę myśleć trzeba było emotka jeśli miałbym porównać z maturą 2013 i tą z 2014 to utrudnili ją
21 kwi 19:55
Marek216: To teraz powinna być prostsza, wogóle to moim zdaniem była trudniejsza dlatego, że komisja chciała mieć materiał do porównań z nową reformą.
21 kwi 19:56
kyrtap: wiadomo ktoś kto się przyłożył przez te 3 lata i umie pisać tego typu egzaminy pewnie nie sprawiała żadnych problemów
21 kwi 19:56
Tadeusz: NIE LICZCIE NA ŁATWIEJSZĄ MATURĘ ! Łatwiej to już było. Poziom obniżano przez kolejne 2 lata po przywróceniu matury z matematyki. Ostatnie dwie były już troszkę inne ( nie wiem czy aż tak trudniejsze ... ale inne) I niestety była rzeź. Spinać tyłki i do roboty −emotka
21 kwi 19:57
Metis: I tak będzie teraz łatwa emotka Duży procent niezdanych oznaczałby totalną porażkę CKE z wprowadzeniem nowej matury.
21 kwi 20:00
kyrtap: Metis jak tam ziomeczku?
21 kwi 20:00
Braun: Tadeusz, żartujesz teraz ? Matura 2012 była prawie identyczna jak 2013 i to były banalne matury, 2014 była od nich znacznie trudniejsza, więc poziom podwyższono w tamtym roku w stosunku do dwóch ubiegłych lat gdzie matura była banalna.
21 kwi 20:01
Metis: Leci Patryk emotka Jutro idę odebrać prawko
21 kwi 20:02
Marek216: Maj 2013 bardzo schematyczna jest gdyby taka była w tym roku to byłoby lepiej niż dobrze A 2014 poziom może i ten sam ale zadania bardziej oryginalne.
21 kwi 20:04
kyrtap: Gratulacje Metisku
21 kwi 20:09
52: Marek216 Jeśli chodzi o te matury to pewnie myślisz o dostaniu się na studia... Jeśli matura będzie łatwa, to będzie łatwa dla wszystkich i wtedy popełnienie najmniejszego błędu sprawi że będziesz miał wynik niższy niż inni, którym też zależy. Analogicznie dla trudnej, tylko że wtedy jeśli ty napiszesz ją dobrze to masz większe szanse na dostanie się na studia. W zeszłym roku było tak że progi na uczelniach spadły, ale tam gdzie było wysokie zainteresowanie, to progi dalej były wysokie emotka Także wszystko ma swoje + i −, teraz pozostało ci tylko się uczyć, a potem delektować się najdłuższymi wakacjami emotka
21 kwi 20:11
Metis: Zdałem za 3 Ważne, że mam już spokój emotka
21 kwi 20:19
Braun: Tylko nie ucz się w wakacje, ja nie słuchałem i teraz żałuję
21 kwi 20:19
Metis:
21 kwi 20:23
kyrtap: ważne że zdałeś emotka
21 kwi 20:56
Metis: Kiedy kończy się Wam rok akademicki ? W czerwcu ?
21 kwi 20:59
Mila: , Marek Będzie trudna i trzeba rozwiązywac zadania. Koniec. Kropka.
21 kwi 20:59
Marek216: Skąd to info ?
21 kwi 21:06
52: Masz tyle lat i dajesz się nabrać... To ma być zachęta, motywacja, abyś nie odpuszczał, bo kto wie co CKE wymyśli...
21 kwi 21:08
Metis: Chodzi o to, że trzeba być przygotowanym na maksimum emotka
21 kwi 21:09
Braun: Mila dobrze mówi. To, że matura będzie łatwa bo coś tam to bełkot... Potem na studiach technicznych łatwiej jak więcej się pouczycie podstaw bo się przydają emotka Pisał to ja−student informatyki na PW
21 kwi 21:13
Marek216: Łatwo powiedzieć dla kogoś kto ma poziom rozszerzony na lekcjach, ja przygotowuję się całkowicie na własną rękę jako rzecz dodatkowa i to w technikum gdzie mam jeszcze egzamin zawodowy więc raczej na maksimum się nie przygotuję, próbna napisałem w granicach 90% z zestawami też sobie radzę. Założyłem ten temat żeby dostać konkretne informacje a nie jakieś zachęty takimi tekstami to mnie tylko dobijacie . Jeżeli pytanie jest nie na miejscu to lepiej nie komentować wogóle, interesowała mnie opinia kogoś kto w tym 'siedzi' jak przeglądam zadania to często jest komentarz w tym roku na pewno bd to bo nie było w tamtym itd. O takie info mi chodziło.
21 kwi 21:18
52: Również mogę to napisać, że na uczelni przydają się wszystkie informacje, które nauczyciele chcą wam wbić do głowy, a wy mówicie: "Eeee tego nie bedzie na maturze, to się nie uczę" −błąd. U mnie ludzi z matematyki mieli na prawdę sporawe zaległości i musieli w krótkim czasie opanować bardzo duży zakres materiału i albo dawali radę albo powtarzają kursyemotka (Sami mówili że byli uczeni tylko i wyłącznie pod matury) Wniosek: Ucz się wszystkiego, jeśli masz czas i zdrowie ci na to pozwala. Pamiętaj że zdrowie masz jedno i nikt ci go nie przywróci a na naukę zawsze znajdzie pora. Chociaż wiadomo lepiej wcześniej emotka Pisał to również student, pierwszak.
21 kwi 21:18
52: Oczywiście masz egzamin zawodowy i dlatego technikum trwa 4 lata, a nie 3 jak liceum emotka Także masz przewagę doświadczenia życiowego nad licealistami
21 kwi 21:19
Marek216: Ty chyba nie wiesz jak wygląda matematyka w technikum (a przynajmniej w większości) 3/4 osób z klas jest na poziomie szkoły zawodowej.
21 kwi 21:22
52: No racja, nie wiem, ponieważ chodziłem do LO. Ale no ja ci szkoły nie wybierałem, nie moja wina, nie mniej o to do mnie pretensji.
21 kwi 21:24
Mila: Spytaj Bezendu, jak uczeń technikum może się nauczyc matematyki na 5!
21 kwi 21:25
Marek216: A skąd wiesz co ja mam i z kim piszesz mówiłem o poziomie nauczania w techniku a nie o sobie, niepotrzebnie widzę wchodziłem na ten temat bo zaczynają się ataki emotka i 52 wcale nie mam do nikogo pretensji.
21 kwi 21:29
Mila: To przepraszam, moją intencją była porada . Bez odbioru.
21 kwi 21:36
Kacper: Matematyka w technikum tak wygląda tylko dlatego, że młodzież, która idzie do technikum myśli, że jest łatwiej niż w liceum. I tu tkwi błąd. W technikum trzeba się uczyć i to sporo, bo przedmioty zawodowe wcale takie łatwe nie są emotka Niektórych sam bym nie opanował tak szybko A jak nie ma z kim pracować, to się "dostosowuje" poziom do przeciętnego ucznia, czyli po prostu obniża i obniża...
21 kwi 21:42
bezendu: Kończyłem technikum w tamtym roku, maturę P zdałem na 100% ,R 82% zawodowy również zdany, matematyka w szkole na poziomie podstawowym, zacząłem się uczyć tak solidnie od wakacji po 3 klasie, rozwiązywałem zadania na forum itp itd. Jak nie wierzysz zapytaj stałych bywalców. Na świadectwie ukończenia szkoły z matematyki miałem 6. A wszystkiego nauczyłem się tutaj na forum !
21 kwi 21:52
Marek216: A ja mogę napisać jeszcze lepiej i co i też mam 6 ? Nie rozumiem z czym macie problem, wypowiedz w której napisałem o technikum była do komentarza żebym nauczył się wszystkiego, maturę z 2013 roku też dobrze bym napisał, rozszerzonej matematyki uczę się jeszcze któcej od ciebie ale jaki to ma związek wg mnie połowa wypowiedzi do tematu to spam, robicie z igły widły.
21 kwi 21:57
bezendu: I strasznie denerwuję mnie jak ktoś piszę technikum poziom bleble to po co wybierałeś technikum ? Również w technikum można zdać dobrze maturę i iść na studia. Wystarczy chcieć a nie narzekać, jaka ta moja szkoła zła, jaki poziom do bani. A to podsumowuje wszystko " złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy'' Bez odbioru.
21 kwi 21:59
bezendu: A piszemy Ci to, bo to co Ty napisałeś, że matura łatwiejsza, itp i to co Ci nauczyciel powiedział to jeden wielki bełkot. Dwa maturę możesz lepiej napisać ale jeszcze jej nie napisałeś emotka emotka
21 kwi 22:01
Kacper: Odnośnie matury, to można się spodziewać wszystkiego i nawet trzeba. Łatwa na pewno nie będzie. Zresztą pojęcie "łatwa" jest względne.
reyg: jak będzie łatwa to będzie dla wszystkich łatwa, trudna dla wszystkich trudna. To nic nie zmienia.
52: To ja też się pochwalę, w zeszłym roku pisałem maturę Podstawę zdałem na 74%, rozszerzenie na 74% i miałem 3 z matematyki emotka PEACE Joł
b.: Takie odpowiedzi, jakie pytania emotka
21 kwi 22:02
Kacper: 52% zawaliłeś podstawę
21 kwi 22:03
kyrtap: Może uznajmy to za puente . Zamykam. Bez odbioru emotka
21 kwi 22:03
kyrtap: po Kacper mu podstawa
21 kwi 22:04
52: No to było dobre, ładnie mi odwaliło, nie wiem chciałem się popisać przed kolegami czy co, wyszedłem po godzinie w przekonaniu, że to był pikuś i zrobiłem wszystko dobrze, kiedy wychodziłem z sali uświadomiłem sobie że jednak popełniłem jeden błąd, jak się okazało tych błędów było więcej. Cieszę się że rozszerzenia nie skopałem, na rozszerzeniu pisałem do ostatniej minuty i w pełnym skupieniu, nie zwracając uwagi na innych emotka
21 kwi 22:05
kyrtap: widzę że w każdym słowo matura wyzwala wielkie podniecenie
21 kwi 22:07
Marek216: I teraz wychodzi kto najaktywniejszy, jak byście umieli czytać to było w temacie 'kto śledzi' − śledzi czyli analizuje i rozwiązuje już ładne parę lat. A nie jakichś przeciętniaków (52) co nie dość, że nie pomagają to jeszcze piszą jakieś głupoty. Mówcie co chcecie ale wszędzie są jakiś trendy/tendencje ale nie ma tutaj nikogo takiego kto by wykazywał znajomość tematu, więc temat powinien być zamknięty po pierwszej odpowiedzi tyle w temacie.
21 kwi 22:15
Kacper: Oczywiście jest Top Trendy Festiwal
21 kwi 22:23
52: Widzicie co się w Monachium dzieje ?
21 kwi 22:27
Marek216: Co ?
21 kwi 22:27
Kacper: Nie uwierzyłbym, gdybym nie zobaczył Dzisiaj Lewy ma farta
21 kwi 22:30
52: Pogrom
21 kwi 22:31
Metis: No ładnie ich jadą
21 kwi 22:32
kyrtap: a tak gadają zawsze na Pana Roberta emotka
21 kwi 22:37