Statystyka
AcidRock: Zmienna losowa R ma rozkład jednostajny na przedziale <3,4>. Wyznacz funkcję gęstości g(y) dla
| | 16 | |
zmiennej losowej Y = |
| i sprawdź dla niej warunek normalizacji. |
| | R2 | |
| | 1 | |
Czyli mamy f(R) = |
| = 1, R∊<3,4> |
| | 4 − 3 | |
| dr | | d | | 1 | | 2 | |
| = 4 |
| y− |
| = − |
| |
| dy | | dy | | 2 | | √y3 | |
Czyli:
| | dr | |
g(y) = f( r(y) ) * | |
| | |
| | dy | |
I co dalej? Próbowałem coś liczyć, ale mi nie wychodzi, całkując moje wyniki nie otrzymywałem
1. Czy ktoś pomoże, a może zrobiłem jakiś błąd?