ciąg!!!
Mała: ile ujemnych wyrazow ma ciag okreslony wzorem a
n=n
2−2n−24

?
2 gru 19:57
ona.18: n2 − 2n −24 < 0
policz deltę
2 gru 20:03
Eta:
rozwiąż nierówność : an <0 i n€N
n2 −2n −24 <0 Δ=100 √Δ=10
n1= 6 v n2 = −4 −−− odrzucamy
zatem n€ <0,6) i n€N to: n= {0,1,2,3,4,5}
Jest sześć takich wyrazów ujemnych
a0 = 0 −2*0 −24 = −24
a1= 1 −2 −24 = −25
a3= 9−2*3−24= −21
itd .....
a5= 25 −2*5 −24 = −9
ale a6= 36 −2*6 −24 = 0 −−− nie jest ujemne
więc dla n≥6 −−− wyrazy już nie będą ujemne
2 gru 20:05
Mała: a=1 b=−2 c=24

?o to chodzi

?z wzoru −b−pierwiastek z delty przez 2a

2 gru 20:07
BiebrzaFun : an=n2−2n−24,należy sprawdzić dla jakich n>0 an<0
n2−2n−24<0
Δ=100
n1=−4
n2=6
n∊(−4;6) i n>0 i n∊N,więc n∊{1,2,3,4,5}
ciąg ma 5 ujemnych wyrazow
2 gru 20:08
Eta:
BiebrzaFun
w/g mnie

nie mamy założenia na n więc n€N ( w tym jest wyraz a
o
2 gru 20:11
BiebrzaFun : właśnie się zastanawiam ,czy ciąg może mieć wyraz a
0
2 gru 20:13
Eta:
Jak nie ma założenia na n , to może

Ot to ......co wymyślili matematycy .... dołączając do zb N liczbę
zero
i stąd te problemy

Dawno, dawno temu liczba
0 nie należała do N

i w związku z tym nie było problemów.
Pozdrawiam
2 gru 20:18
Mała: jezeli tak to ma byc to dzieki
2 gru 20:38
BiebrzaFun : do Ety
dla mnie 0 jest jak najbardziej liczbą naturalną,dziwne ,że wcześniej nie należało do N.
I dziwne jest to ,że może być zerowy wyraz ciągu,czyli stoi na miejscu nr 0.I dziwne jest to
,że 0,(9)=1 .I dziwne jest to ,że kula może być kwadratem.

Pozdrawiam
2 gru 21:10
BiebrzaFun : Nie chcę podważać teorii ciągów ,

ale dlaczego ,w takim razie, nie oznacza się
pierwszych wyrazów ciągów np. arytmetycznego i geometrycznego a
0?
3 gru 17:31
patt: Czy ciąg an = n2 − 8 jest geometryczny ?
23 wrz 12:30
ICSP: nie
23 wrz 12:32
pow:
8======D
17 lut 18:27