3 podpunkty
natalia: Zadanie. Dany jest ciąg (a n) określony wzorem ogólnym (a n)=5n−10 oraz ciąg (b n)
zadany wzorem rekurencyjnym b 1=2, b n+1=5 b n.
a) Uzasadnij, że ciąg (a n) jest arytmetyczny, a ciąg (b n) − geometryczny
b) Podaj wzór rekurencyjny ciągu (a n) oraz wzór ogólny ciągu (b n)
c) Zbadaj monotoniczność ciągu (c n), gdzie c n=a n+b n.
21 kwi 19:10
Ann: Gdzie masz problem?
21 kwi 19:40
natalia: w drugim podpunkcie nie wiem jak podac ten wzor rekurencyjny
21 kwi 19:41
natalia: i jak uzasadnij ze ten ciag bn jest geometryczny wiem ze trzeba udownic ze q jest stale ale nie
wiem jak zyznaczyc to
21 kwi 19:41
endziulla:
a)
an+1 − an = 5(n+1) − 5n − 10 = 5
[bn+1]/[bn] = [5bn]/[bn] = 5
11 lis 16:24
endziulla:
b)
an+1 − an = 5
an+1 = an + 5 dla n≥1
5 + an = 5 + 5n − 10
5 + a1 = 5*5*1 − 10
a1 = 5
bn = 2*5 n−1 (ze wzoru ogólnego na ciąg geometryczny)
11 lis 16:30
endziulla:
c)
1] Liczymy cn, dodając do siebie dwa ciągi (wzory ogólne)
2] Liczymy cn+1
3] Liczymy cn+1 − cn
Otrzymamy: 2(5n − 5n−1) + 5 = 2* [4* 5n−1] = 8 * 5n−1 + 5 > 0
↓
(5n − 5n−1) = 5n − [5n / 5] = [5* 5n − 5n] / 5 = [5n(5−1)] / 5 = 4* 5n−1
11 lis 16:40