Geometria
Karol: Bardzo potrzebuje pomocy z tym zadankiem


!
Dany jest punkt P(3,2) znaleźć rownanie prostej przechodzącej przez
Punkt P i odcinającej na dodatnich pol osiach układu współrzędnych odcinki
OA i OB takie,ze pole trojkata AOB jest równe 12
21 kwi 18:46
Tadeusz:
21 kwi 19:13
Karol: Tadeuszu... Nadal nie wiem jak się za to zabrać
21 kwi 19:18
Tadeusz:
Jak wszystko w matematyce możesz policzyć różnymi "ścieżkami"
Pokażę Ci nietypową bo rzadko "odwiedzaną"−
21 kwi 19:24
Tadeusz:

Prosta odcina na osiach odcinki a i b
Fakt, że w treści zadania podano, iż chodzi o odcinki osi nie zmusza nas do zabawy z modułami.
| | 1 | |
Zauważ, że |
| ab=12 ⇒ ab=24 ⇒ b=24/a |
| | 2 | |
Teraz równanie prostej w postaci odcinkowej
| | x | | y | | x | | y | | 24x+a2y | |
|
| + |
| =1 ⇒ |
| + |
| =1 ⇒ |
| =1 |
| | a | | b | | a | | 24/a | | 24a | |
24x+a
2y=24a i do tego równania podstawiamy współrzędne punktu P
72+2a
2−24a=0
a
2−12a+36=0 ⇒ (a−6)
2=0 a=6 b=4
i wszystko jasne−
21 kwi 19:40
Tadeusz:
... w drugiej linijce miało być "iż chodzi o dodatnie części osi"
21 kwi 19:43
Tadeusz:
Dziękuję karolku −:(
22 kwi 21:05