uzasadnij
natalia: Uzasadnij, że styczna do wykresu funkcji f(x)= 2x3+ x + 5 w dowolnym punkcie wykresu jest
nachylona do osi OX pod kątem nie mniejszym niż 45 stopni.
Te zadanie juz tu bylo kiedys ale nie rozumiem czemu tak jest, moglby ktos mi to rozwiazac i
wytlumaczyc? bylabym niezmiernie wdzieczna
21 kwi 18:36
natalia: pomoze ktos?
21 kwi 19:44
+-: Współczynnik kierunkowy stycznej jest równy pochodnej funkcji w
punkcie styczności: jeżeli punkt styczności ma współrzędne
P (x0 ,y0 ) = , a styczna ma równanie y = ax + b , to a= f '(x )
21 kwi 20:10