granica
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: | | 2+5+8+...+(3n−1) | |
an = |
| |
| | (2n−3)2 | |
| | (3n−1)+(3n−1) | |
an = |
| |
| | (2n−3)2 | |
| | (3n−1)+(3n−1) | | 6n−2 | |
lim n−>∞ an = |
| = lim |
| = |
| | 4n2−12n+9 | | 4n2−12n+9 | |
| | n2(6/n − 2/n2 | | 0 | |
lim |
| = |
| = 0 |
| | n2(4−12/n+9/n2 | | +∞ | |
Muszę zakodować trzy pierwsze cyfry po przecinku roz. dziesiętnego otrzymanego wyniku, więc
chyba zrobiłem coś źle?
21 kwi 18:12
Saizou :
| | 2+3n−1 | | 3n2+n | |
2+5+8+...+(3n−1)= |
| n= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 3 | |
| → |
| = |
| =0,375 przy n→∞ |
| 4n2−12n+9 | | 4 | | 8 | |
21 kwi 18:18
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: @Saizou dzięki, teraz już wiem

Żeby wszystko było jasne kiedy mam coś takiego 2+5+8+...+(3n−1) to zawsze to jest suma ciągu o
wyrazie a
1=2 i a
n = 3n−1? Ok
21 kwi 18:25
Saizou :
przecież to widać że to suma ciągu arytmetycznego o a1=2 i r=3 wyrazie ogólnym an=3n−1
21 kwi 18:35
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Więc dlaczego nie mogli napisać 2+5+8+... ? tylko 2+5+8+...+(3n−1) ?
21 kwi 18:53
Saizou :
bo zapis
2+5+8+... oznacza że sumujesz nieskończoną liczbę elementów
a zapis
2+5+8...+(3n−1) oznacza że sumujesz skończoną liczbę elementów
21 kwi 18:59
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Dziękuję
21 kwi 22:12