w kole z jednego punktu okregu poprowadzono 2cieciwy o dl 6cm kazda.Wiedzac ze u
Aga: w kole z jednego punktu okregu poprowadzono 2cieciwy o dl 6cm kazda.Wiedzac ze utworzyly kat
60* oblicz pole czesci kola zawartej miedzy tymi cieciwami.
BiebrzaFun : Potraktuj to jako pomoc ,a nie rozwiązanie,zrób rysunek,wprowadź oznaczenia i wszystko ładnie
napisz.

otrzymamy trójkąt równoboczny o boku 6 cm wpisany w okrag
| | a√3 | |
promień koła r= |
| =2√3 |
| | 3 | |
Pole koła=12π
PoleΔ=9
√3
Pole koła−PoleΔ=12π−9
√3=3(4π−3
√3)
Pole wycinka opartego na cieciwie =3(4π−3
√3):3=4π−3
√3
Pole częsci kola zawartej miedzy tymi cieciwami=PoleΔ+4π−3
√3=9
√3+4π−3
√3=6
√3+4π