Logarytmy- poziom podstawowy
Takao: Jeżeli loga
ax
4=7 i loga
ay
3=9, to liczba loga
a(x
2*y) jest równa?
Proszę o rozpisanie krok po kroku, bo coś mi nie wychodzi
21 kwi 17:02
Ja: przedstaw swoje rozwiazanie ktoś sprawdzi , ja znikam
21 kwi 17:04
Takao: logaax4=7
2logaax2=7
logaax2=72
logaay3=9
3logaay=9
logaay=3
logaa(x2*y)=logaa(72*3)=logaa212
21 kwi 17:09
Ja: x2=a7/2 y=a3 i teraz podstaw
21 kwi 17:13
Aerodynamiczny: loga(x2y)= logax2 + logay = 72+ 3= 132
21 kwi 17:13
Takao: No tak, wiedziałem o tym, ale...
Ale jestem głupolem. Dziękuję
21 kwi 17:15
Ja: loga(a7/2+3=..
21 kwi 17:17
Takao: Wiem wiem, już rozumiem, Aerodynamiczny rozwiał wszystkie moje wątpliwości błędy
21 kwi 17:23