Równanie
Marek: Rozwiąż x2+πx+2=0.. Powie mi ktoś jak poradzić sobie z π
21 kwi 16:54
x: nie ma rozwiazań w zbiorze liczb rzeczywistych
21 kwi 16:56
x: x∊∅
21 kwi 16:56
Ja: Δ=π2−4*1*2>0
21 kwi 16:58
Marek: A możesz mi wytłumaczyć jak rozwiązywać takiego rodzaju równania. .
21 kwi 16:58
Ja: | | −π−√π2−8 | |
x1= |
| analogicznie x2 i możesz tylko podać wartość przybliżoną , przyjmując |
| | 2 | |
π≈3,14
21 kwi 17:00
Marek: To tak samo jak każde równanie kwadratowe..
21 kwi 17:02
Ja: tak


!
21 kwi 17:03