wyznacz wszystkie awrtosci parametru
bombom1no: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla którego rówanie
(m+2)x2 + 2mx + 1 =0
ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
Wpadłem na pomysł ale nie wiem co dalej:
jeżeli ma 2 pierwiastki dodatnie to Δ>0
Δ=4m2 − 4m − 8
4m2 − 4m −8 > 0
Δ=16+128=144
√Δ = 12
m1= −1
m2= 2 ∉ D
i co dalej?
21 kwi 16:47
Ja: a dlaczego 2 odpada?
1)a≠0
2)Δ>0
3)x1*x2>0
4)x1+x2>0 ( wzory Viete'a w 3i 4)
21 kwi 16:50
bombom1no: To tylko wykres do tego?
21 kwi 16:58
Ja: Rozwiazac wszystkie warunki w zależności od m i następnie część wspólna daje odpowiedź na
pytanie
21 kwi 17:01
Ja: Δ>0 ⇔m∊(−∞,−1)U(2,∞) jeżeli dobrze wyznaczyłes x1i x2
21 kwi 17:03
bombom1no: dzieki wielkie
21 kwi 17:07