matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
qqq
grzanka:
sprawdzenie Monotoniczny ciąg geometryczny (a
n
) jest zdefiniowany przez warunki a
1
=
√
5
a
n
+
2
= a
n
− a
n
+
1
Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu (a
n
) . a
3
= a
1
− a
2
a
1
q
2
= a
1
− a
1
q
√
5
q
2
=
√
5
−
√
5
q q
2
+ q − 1 = 0 Δ =
√
5
|q| < 1
−1+
√
5
q
1
=
2
−1−
√
5
q
2
=
> 1
2
a
1
S =
1−q
√
5
√
5
S =
=
=
1+
√
5
1+
2
3+
√
5
2
2
3
√
5
−5
√
5
*
=
(po usunięciu niewymierności)
3+
√
5
2
21 kwi 16:21
grzanka:
3
√
5
+5
oj,podstawiłem q
2
zamiast q
1
,wynik to
2
21 kwi 16:25