Oblicz a
konik420: Rozwiązaniem równania x(x−a) + 6 = 0 są dwie liczby pierwsze. Oblicz a
21 kwi 16:02
Mila:
Tymi liczbami mogą być 2 i 3.
21 kwi 16:23
konik420: czym jest to spowodowane?
21 kwi 16:32
Mila:
Szukaj a.
21 kwi 16:32
Mila:
Liczby pierwsze są liczbami całkowitymi.
Calkowite rozwiązania są wśród podzielników liczby 6.
21 kwi 16:34
konik420: dzieki
21 kwi 16:35
Saizou :
skoro równanie
x2−ax+6=0 ma 2 rozwiązania, które są liczbami pierwszymi to
x1*x2=6 →iloczyn jakich dwóch liczb pierwszych da 6, oczywiście że tylko 2 i 3
x1+x2=a , stąd a=6
21 kwi 16:37
Saizou :
Mila tylko że liczby pierwsze to liczby
naturalne
21 kwi 16:39
Mila:
Przecież nie podawałam definicji liczby pierwszej. Chodziło mi o całkowite pierwiastki
wielomianu.
Właśnie dlatego wybrałam 2 i 3 a nie wszystkie całkowite podzielniki liczby .
21 kwi 16:58
Saizou :
a to co "Liczby pierwsze są liczbami całkowitymi."
No ja wiem że liczby naturalne to podzbiór liczb całkowitych, ale do "normalnego" czytelnika
całkowite {0,±1,±2,....}
21 kwi 17:58