analityczna
ola: Wyznacz współrzędne punktów A, B przecięcia prostej o równaniu y=32x−9 z osiami
współrzędnych. Wyznacz obwód trójkąta ABO, gdzie O jest początkiem układu współrzędnych oraz
długość wysokości OC.
Nie wiem jak zrobić pierwsze polecenie, więc nad resztą nawet nie myślałam.
21 kwi 15:44
matts: Wykres funkcji linowiej przecina osie OY i OX kolejno w punktach (0,b) i (x0,0)
Pole liczysz z wzoru 1/2 * b * x0
21 kwi 15:48
Tana: Przecięcie z osią x to taki punkt gdzie y=0 (jak narysujesz wykres to zobaczysz) czyli 0=3/2x−9
wystarczy z równania wyliczyć x
21 kwi 15:49
matts: zapomnialem dodac punkt b jak i x0 jeśli sa ujemne osadzamy w wartosci bezwzglednej
21 kwi 15:50
Tana: Tam jest policzyć obwód!
21 kwi 15:52
matts: dużo sie nie zmienia mysle że twierdzenie pitagorasa jest juz znane
21 kwi 15:59