Bardzo fajne zadanko
Benny: Bardzo fajne zadanie. Ktoś się podejmie rozwiązania?

Ze zbioru {1,2,...,n} losujemy kolejno bez zwracania k liczb, otrzymując ciąg (a
1, a
2, ...,
a
k). Wiedząc, że 3≤k≤n, oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − a
k jest największa liczbą wśród wylosowanych;
B − a
k jest podzielna przez 3;
| | 1 | |
C − a1+a2+...+ak> |
| k(k+1) |
| | 2 | |
21 kwi 15:37
Benny: Tak.. nikt?
21 kwi 18:11
Benny:
21 kwi 19:44
PW: Pytanie o A − rozwiąż dla konkretnej liczby, np. dla 5, a potem zamień 5 na k (zakładamy, że
n≥5).
21 kwi 19:51
Benny: Aj coś mi nie pasuje, dużo mnożenia.
Powiedzmy, że k=5, n≥5
| | n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4) | |
|Ω|= |
| |
| | 5! | |
Dostajemy ciąg (a
1, a
2, a
3, a
4, a
5)
| | 1 | |
na to, że a5 będzie największa mamy |
| ? |
| | 5 | |
| | 1 | | 5! | | 4! | |
więc P(A)= |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4) | | n(n−1)(n−2)(n−3)(n−4) | |
Co jest nie tak

Przecież to byłoby za proste.
21 kwi 21:13
PW: Jeżeli już w treści zadania mówią, że dostajemy ciąg, to dlaczego budujesz model zdarzenia
oparty na kombinacjach (podzbiorach)?
21 kwi 21:27
Benny: To jak inaczej określić przestrzeń?
21 kwi 21:55
Benny: Kurczę PW zróbmy to zadanko. Zwlekam już z nim dosyć długo.
21 kwi 22:45