Ułamek algebraiczny.
Hana333: Poradziłam sobie z prostszymi, ale nie wiem co z tym zrobić. Proszę o rozwiązanie krok po kroku
lub o jakieś podpowiedzi co zrobić..
Skróć ułamek i podaj konieczne założenia:
−2x²−14x+16/3x²+15x−72
21 kwi 15:21
Janek191:
| −2 x2 − 14 x + 16 | | −2*( x2 + 7 x − 8) | |
| = |
| = |
| 3 x2 + 15 x − 72 | | 3*( x2 + 5 x − 24) | |
| | −2 | | ( x + 8)*( x −1) | | −2 x + 2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | ( x + 8)*( x − 3) | | 3 x − 9 | |
x ≠ − 8 i x ≠ 3
21 kwi 15:30
Hana333: Dzięki !
21 kwi 16:44