Mógłby ktoś sprawdzić gdzie mam błąd?..
uczeń: Dla jakich wartości parametru m równanie m−2x+3=1−x ma dwa różne rozwiązania?
Założenia: Δ>0 oraz Df : R− { −3 }
m−2x+3=1−x / * (x+3)
x2+2x−5+m=0
Δ= −4m>−24 ⇒ m<6
teraz robię sprawdzenie tego: m−2x+3=1−x dla x=−3
i to sprawdzenie mi nie pasuje bo wychodzi mi m≠6 a powinno być m≠2
Janek191:
| m − 2 | |
| = 1 − x, x ≠ − 3 |
| x + 3 | |
m − 2 = (1 − x)*( x + 3) = x + 3 − x
2 − 3 x
x
2 + 2x + m − 5 = 0
Δ = 4 − 4*1*( m − 5) = 4 − 4 m + 20 = 24 − 4 m > 0
24 > 4 m
m < 6
oraz m ≠2 bo wtedy mamy 0 = 1 − x ⇒ x = 1
Odp. m ∊ ( −
∞, 2) ∪ ( 2 , 6)
======================