matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprosc
karolka :
Uprosc wyrazenie wymierne: 2x
2
/ 3−6x * 12x−6/(2x)
2
Pomocy prosze
21 kwi 13:01
dero2005:
2 x
2
12x−6
2x
2
*(12x−6)
12x−6
*
=
=
=
3−6x
(2x)
2
(3−6x)*4x
2
2*(3−6x)
−1(6−12x)
= −1
6−12x
21 kwi 13:43