Aksjomat X
YushokU:

↑↑↑do zadania 2↑↑↑
Witam,
Mam pytanie odnośnie arkusza. Dzisiaj trafił się bardzo łatwy, jednak się zastanawiam nad
zadaniami, bo np. tam gdzie mam stronę do dyspozycji, ja mam zadanie rozwiązane w dwie linijki
i nie za bardzo wiem, jak je przedłużyć

.
Zad.1
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=sinx+cosx
a)Zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej.
| π | | π | | π | |
f(x)=√2(sinxcos |
| +cosxsin |
| )=√2sin(x+ |
| ) |
| 4 | | 4 | | 4 | |
b)Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
Zw∊<−
√2,
√2>
No i to tyle z mojego rozwiązania. Zadanie jest na 5 punktów!
Zad.2
Wyznacz ekstrema funkcji f(x)=|x|+x
2
Oczywiście nie zauważyłem skrótu i robiłem rozbijając funkcję na dwa przypadki
1.x<0
f'(x)=−1−2x
2.x≥0
f'(x)=1−2x
Teraz po wyznaczeniu gdzie funkcja rośnie, gdzie maleje rysuje jej wykres i stwierdzam, że jest
nieciągła w x=0
Sprawdzam jej wartość w tym punkcie i stwierdzam, że
f
min=f(0)=0
Dobrze? Bo w drugiej części bazowałem na wykresie

Z góry dzięki za odpowiedzi