Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równań wymiernych
Sylwia:
21 kwi 11:06
J:
zrób założenia
a) , b) i d) pomnóż obustronnie przez mianownik
c) na krzyż
21 kwi 11:07
Sylwia: prosze o rozwiazanie przynajmniej jednego
21 kwi 11:30
J:
b) 6x2 + x = 2 ⇔ 6x2 + x − 2 = 0 .... teraz licz Δ potem: x1 i x2
21 kwi 11:33
Sylwia: prosze tez o delte x1 x2 i zalozenia

z gory dziekuje
21 kwi 11:39
J:
x ≠ 0 Δ = b
2 − 4ac = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
| | −1 + 7 | | 1 | | −1 − 7 | | 8 | | 2 | |
x1 = |
| = |
| lub x2 = |
| = − |
| = − |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 12 | | 3 | |
21 kwi 11:41
Sylwia: ogromnie dziekuje! czy jeszcze moge jakies z tych zadan prosic o rozwiazanie?
21 kwi 11:50
J:
spróbuj sama c)
21 kwi 12:07
0: przyklad a zrobilam sama dziekuje za rozwiazanie
21 kwi 12:13
0: matma to dla mnie czarna magia dzieki jeszcze raz
21 kwi 12:16
J:
c) pomnóż na krzyż, czyli: (2x−4)(x−2) = (x+1)(x−1) ... i licz dalej
21 kwi 12:17