Na razie ćwiczenia z kombinacji (bez symbolu Newtona
Cwiczenie nr 1
mamy zbior A 4 elementowy
a) otocz petla każdy podzbior trojelementowy zbioru A i wypisz ile ich jest
b) otocz petla każdy podzbior dwuelementowy zbioru A i wypisz ile ich jest
c) otocz petla każdy podzbior jednoelemntowy zbioru A i wypisz ile ich jest
teraz
a) 1(x → kropka ) 2(x kwadrat ,kropka ) 3(→ ,kwadrat kropka ) wiec 3 podzbiory
b)1. (x,kwadrat) 2. (x, →) 3(x, kropka ) 4(kwadrat →) 5(kwadrat , kropka ) 6(→ kropka ) wiec
mamy
6 takich podzboiorow
c) jednoelementowych mamy 4 podzbiory
PERFECT !
| ||||||||
a) | =4 | |||||||
| ||||||||
b) | =6 | |||||||
| ||||||||
c) | =4 | |||||||
...w a) zgubiłeś (x,kwadrat,→)