prawdopodobieństwo
drislove: Pierwsza urna zawiera 5kul białych i 7 kul czarnych, a druga−n kul białych i 9 kul czarnych. Z
pierwszej urny wyjmujemy jedną kulę i przekładamy ją do
drugiej urny. Następnie z drugiej urny wyjmujemy jedną kulę, Wyznacz wszystkie wartości
parametru n, dla których prawdopodobieństwo wyjęcia z drugiej urny kuli białej jest mniejsze
od 2/5
Proszę o pomoc
21 kwi 07:55
Janek191:
H
1 − zdarzenie losowe : " z I urny wyjęto białą kulę "
H
2 − zdarzenie losowe : "z I urny wyjęto czarną kulę "
więc
| | 5 | | 7 | |
P( H1) = |
| P(H2) = |
| |
| | 12 | | 12 | |
Zdarzenia warunkowe:
| | n + 1 | |
P( A / H1) = |
| |
| | n + 10 | |
A − zdarzenie losowe : " z II urny wyjęto kulę białą "
Z wzoru na prawdopodobieństw całkowite mamy
| | n + 1 | | 5 | | n | | 7 | |
P( A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | n +10 | | 12 | | n + 10 | | 12 | |
| | 12 n + 5 | | 2 | |
= |
| < |
| |
| | 12 n + 120 | | 5 | |
21 kwi 08:21
drislove: Dziękuje
21 kwi 08:39
Janek191:
Podstawiaj za n kolejne liczby naturalne : n = 1 , n = 2 .
21 kwi 08:40