ciąg geometryczny
nata: Wyznacz ciąg geometryczny, w którym suma trzech początkowych wyrazów jest równa 132, a
suma kwadratów tych wyrazów jest równa 914
Ułożyłam układ równań
132=a1*q3 ⇔ a1=132q3
a12(1+q2+q4)=914 ⇔ 13+13q2+13q4−7q6=0
i jak z tego obliczyć q
20 kwi 23:09
20 kwi 23:12
5-latek: zastanow się jeszcze raz nad zapisem
| 13 | |
| to jest suma trzech wyrazow a nie wyraz a3 |
| 2 | |
20 kwi 23:14
5-latek: Witaj
Ajtek
20 kwi 23:15
Ajtek:
W tym wypadku nawet a
4 
.
Witaj
5−latek 
.
20 kwi 23:15
5-latek: Wlasnie niedawno wrocilem z pracy.
Już mi się nie chce wstawiać swoich zadań z kombinatoryki
20 kwi 23:17
Ajtek:
Widziałem, że walczysz mocno, powodzenia

.
20 kwi 23:18
5-latek: Dziekuje

czytam teraz o wariacjach i kombinacjach z książki T. Srodki
20 kwi 23:20
Ajtek:
Podziwiam Ciebie, robisz to dla siebie. Chyba i ja powinienem coś ruszyć w temacie matmy
głębiej.
20 kwi 23:23
nata: dzięki, ale chyba już dzisiaj jestem zmęczona, podejdę do tego jeszcze raz jutro
20 kwi 23:26