Jak dojść do odpowiedzi? - W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym pole jedne
proszeopomoc: Jak dojść do odpowiedzi? − W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym pole jednej podstawy jest
równe polu powierzchni bocznej. Wówczas stosunek długości wysokości graniastosłupa do krawędzi
podstawy wynosi...?
20 kwi 23:06
matts: graniastosłup jest prawidłowy kiedy w podstawie ma kwadrat wiec Pp=a2, pole powierzchni
bocznej wynosi 4*a*h wic stosunek wysokosci wynosi
4ah=a2 | /a
4h=a
wiec stosunek h/a =4
20 kwi 23:13
21 kwi 07:03