...
asia: Rozwiąż układ równań liniowych Ax = B, stosując metodę eliminacji Gaussa z częściowym wyborem
elementu głównego.
1 2 8
A = 2 5 20
3 10 41
29
B= 72
146
Zrobiłam eliminację i wyszło mi:
1 2 8
A = 0 1 4
0 0 −1
29
B=14
3
Co mam zrobić dalej ?
20 kwi 22:40
PW: A po co tak działałaś, żeby poniżej przekątnej znalazły się same zera?
20 kwi 22:52
asia: tak
20 kwi 23:04
asia: A to trzeba jakoś inaczej ?
20 kwi 23:11
PW: Nie mówię że źle, tylko po co?
20 kwi 23:54
PW: Może to ma wydźwięk pejoratywny, więc spytam uroczyście:
− W jakim celu doprowadzamy macierz układu do postaci "trójkątnej" (z zerami pod przekatną)?
20 kwi 23:59
bezendu:
Ja wiem, ja wiem

!
21 kwi 00:02
asia: Żeby uprościć układ równań
21 kwi 00:04
asia: Czy wystarczy tylko znalezc macierz odwrotną do A i pomnożyć przez b ?
21 kwi 10:30
asia: Mógłby ktoś rzucić okiem na to ?
21 kwi 18:57