+++
MMMM: Da radę ktoś to zrobić? Próbowałem ale wychodzą coś dziwnego jakby dane były złe. Pomocyy. W
ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są:
|AB|=|AC|=26, |SB|=|SC|=2√194 i |BC|=2|AS|=20. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
20 kwi 22:14
PW: Spróbuj popatrzeć na to "z góry", spojrzeć na bryłę z wierzchołka S prostopadle do podstawy w
dół, może się coś rozjaśni, gdy narysujesz taki rzut
20 kwi 22:36
Mila:

Zauważam, że :
(2
√194)
2=10
2+26
2 sprawdzam
4*194=100+676
776=776⇔ΔSAC,ΔSAB− Δprostokątne.
AS=10 wysokość ostrosłupa.
Teraz oblicz, napisz czy wychodzi jak w odpowiedzi.
20 kwi 22:36
MMMM: Dziękuję

Ja wysokość podstawy podzieliłem na x,y które są dodatnie i miałem 2 trójkąty
prostokątne zawierające H i właśnie x wychodził mi 0 i zastanawiałem się dlaczego
20 kwi 22:44
Mila:
20 kwi 23:10